Producenci
Promocje
Taboret gazowy, palnik gazowy z termoparą włoski FOKER 03145
Taboret gazowy, palnik gazowy z termoparą włoski FOKER 03145

219,00 zł

Cena regularna: 249,00 zł

Najniższa cena: 249,00 zł
szt.
Grill gazowy REXON PTS 3.1 czarny z  kuchenką boczną 01576
Grill gazowy REXON PTS 3.1 czarny z kuchenką boczną 01576

2 199,00 zł

Cena regularna: 2 499,00 zł

Najniższa cena: 2 499,00 zł
szt.
Grill gazowy 3 palnikowy Landmann GrillChef żeliwo TRENDY 12251
Grill gazowy 3 palnikowy Landmann GrillChef żeliwo TRENDY 12251

1 999,00 zł

Cena regularna: 2 349,00 zł

Najniższa cena: 2 349,00 zł
szt.
Grill gazowy nierdzewny 3 palnikowy z kuchenką 11,5kW YG-20002
Grill gazowy nierdzewny 3 palnikowy z kuchenką 11,5kW YG-20002

1 319,00 zł

Cena regularna: 1 449,00 zł

Najniższa cena: 1 449,00 zł
szt.
Bestsellery
Grill gazowy 3 palnikowy Landmann GrillChef żeliwo TRENDY 12251
Grill gazowy 3 palnikowy Landmann GrillChef żeliwo TRENDY 12251

1 999,00 zł

Cena regularna: 2 349,00 zł

Najniższa cena: 2 349,00 zł
szt.
Taboret gazowy, palnik gazowy z termoparą włoski FOKER 03145
Taboret gazowy, palnik gazowy z termoparą włoski FOKER 03145

219,00 zł

Cena regularna: 249,00 zł

Najniższa cena: 249,00 zł
szt.
Grill gazowy, czy węglowy ? 0

Na wstępie wpisu postaram się wskazać wszystkie zalety grillowania na gazie w stosunku do grillowania na grillach węglowych jednocześnie nie przekreślając tradycyjnego grillowania które zawsze będzie miało swoich zwolenników.

Dlaczego więc w ogóle grillowanie na grillach gazowych w ciągu ostatnich kilku lat stało się tak bardzo popularne ?
Zasadniczym czynnikiem który na to wpłynął jest...

WYGODA
Tak, to właśnie ten czynnik XXI wieku ma bardzo ważne znaczenie w obsłudze i wyborze konkretnego sprzętu do użytku domowego. Producenci wszystkich urządzeń na bieżąco starają się rozbudowywać swoje produkty tak, aby były dla nas łatwe i wygodne w użytkowaniu. Grillowanie na grillach gazowych jest więc znacznie wygodniejsze od tradycyjnego grillowania na węglu. Jeżeli przyjdzie nam ochota na uruchomienie grilla to wystarczy: zdjąć z niego pokrowiec, odkręcić zawór na butli, odkręcić pokrętła regulujące, uruchomić zapalarkę i zamknąć pokrywę - całość trwa kilkanaście sekund a w tym czasie kiedy grill będzie się nagrzewał pozostaje nam przynieść wcześniej przyrządzone potrawy. Łatwe, prawda? I o to właśnie w grillowaniu w XXI wieku chodzi. 

Przeciwnicy takiej formy grillowania powiedzą: "To nie jest to o co w grillowaniu chodzi... Ja to muszę czuć zapach grilla" (czytaj. podpałki ). "Jak się węglem nie pobrudzę to znaczy że nie byłem na grillu. Dodatkowo przecież muszę cały "pachnieć" grillem bo stoję cały czas przy nim i pilnuję żeby płomień nie był za mały albo za wysoki więc raz dmucham, raz gaszę go...". Faktycznie są zwolennicy i takiego rozwiązania dlatego też grille węglowe na pewno nie znikną z rynku jednak ich ilość w znaczny sposób zmaleje w przeciągu najbliższych lat.

Oczywiście technologia oraz co za tym idzie i bezpieczeństwo jest bardzo ważne więc aby grill gazowy spełniał wszystkie wymagane atesty i był dopuszczony do sprzedaży będzie rzecz jasna droższym rozwiązaniem w stosunku do grilla węglowego. Jednak oferta producentów jest już na tyle szeroka że każdy z nich oferuje modele w wersji ekonomicznej dla tych którzy chcą zacząć przygodę jak najniższym kosztem.

BEZPIECZEŃSTWO
Są osoby ( do których również i ja należałem ) którzy bardzo ostrożnie podchodzą do użytkowania urządzeń zasilanych gazem. Lęk ten zapewne bierze się z doniesień z telewizji, czy prasy kiedy to dowiadujemy się o eksplozji butli gazowych w domu, garażu itp. Do takich sytuacji dochodzi najczęściej z winy użytkownika który podłączał butlę do wadliwego urządzenia a w dodatku w zamkniętym pomieszczeniu. Grillowanie na grillach gazowych odbywać się może wyłącznie na wolnym powietrzu stąd nie ma żadnego ryzyka związanego z wybuchem gazu gdyż tez nawet przy jakiejś nieszczelności po prostu uwolni się w powietrze. Nowoczesne butle gazowe które są coraz częściej montowane do grilli są wykonane z kompozytu a ich konstrukcja pozwala nawet na wrzucenie jej do ogniska co spowoduje rozszczelnienie a nie wybuch.

ZDROWIE
Badanie pokazują że grillowanie na węglu lub brykiecie w połączeniu z toksycznymi podpałkami używanymi do rozpalania czyni ten rodzaj przyrządzania potraw niezdrowym. Oczywiście mając taką wiedzę można spróbować ograniczyć użycie podpałek jednak nie jesteśmy w stanie zniwelować toksyn które grillowana potrawa wchłania w momencie gdy skapujący tłuszcz ma kontakt z nagrzanym węglem. Powstaje wtedy związek trujący który odparowując wnika do naszej potrawy.

W grillach gazowych tłuszcz skapuje na nagrzaną stalową osłonę palników ( zwaną również aromatyzerem) i ponownie wraca do potrawy w formie lotnej ( bez szkodliwej reakcji chemicznej ) oraz dodatkowo wzbogaca smak potrawy.   

SMAK
Kolejnym czynnikiem który w znacznym stopniu wpływa na popularność grilli gazowych jest finalny smak potraw jakie z niego wychodzą. Czy to znaczy że smak jest podobny jak na węglowych grillach? Otóż nie tylko jest podobny a nawet lepszy. Dlaczego? Podstawowy czynnik który na to wpływa to panowanie nad temperaturą jaką mamy w grillu. Precyzyjne zawory regulujące moc płomieni pozwalają na pełną kontrolę co przekłada się na efekt finalny potrawy która nie będzie "przeciągnięta" i wysuszona jak to ma miejsce w grillach węglowych. Znakomicie smakują różnego rodzaju steki, burgery, pizze, które na grillu węglowym ciężko jest odpowiednio przygotować gdyż do tego typu mięs potrzeba wysokiej temperatury.

Pomocne przy grillowaniu są dodatkowe akcesoria takie jak stojaki do kurczaka, szaszłyków, kosze do grillowania warzyw, uchwyty do podudzi, deski cedrowe, deski do pizzy i wiele innych które sprawią że będziemy chcieli coraz więcej dań przyrządzać na świeżym powietrzu.

Aby wzbogacić smak i aromat przyrządzanych potraw można zastosować tzw. wędzarkę czyli małe żeliwne lub stalowe pudełko które umieszcza się na grillu a do środka wkłada się wcześniej namoczone drewniane wiórki różnych gatunków drzew. Po wpływem temperatury uwalnia się dym który znakomicie podkreśla i zmienia smak potrawy. 

EKONOMIA
Tutaj ciekawostka. Grillowanie na gazie jest bardziej ekonomiczne niż grillowanie na węglu lub brykiecie.  W sezonie grillowym przeciętny posiadacz takiego grilla gazowego zużyje 1-2 butli z gazem ( przy grillowaniu raz na jakiś czas jedna butla 11 kg w zupełności wystarczy). Gaz do butli to jedyny koszt jaki musimy ponieść. Czyli koszt ok. 50 zł na sezon. Na grillu węglowym jeśli korzystamy z brykietu, podpałki, tacek aluminiowych taka kwota wystarczy nam na kilka grillowań.

Podsumowując stwierdzam że grillowa "gazowa" rewolucja która od kilku sezonów coraz bardziej rozprzestrzenia się na naszym rynku to słuszny kierunek, w którym będą wszyscy użytkownicy grilli podążać.

Tradycjonalne grillowanie na grillach węglowych oczywiście nie odejdzie w zapomnienie jednak znacznie w przeciągu kilku najbliższych lat się zmniejszy co pokazują statystyki innych krajów.   

Komentarze do wpisu (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl