Producenci
Promocje
Grill gazowy TRITON 2.0 PTS Czarny
Grill gazowy TRITON 2.0 PTS Czarny
1 649,00 zł 1 199,00 zł
Grill gazowy TRITON PTS 2.0 srebrny
Grill gazowy TRITON PTS 2.0 srebrny
1 649,00 zł 1 350,00 zł
szt.
Grill gazowy MIDAS Landmann 10,8 kW
Grill gazowy MIDAS Landmann 10,8 kW
899,00 zł 745,00 zł
szt.
Grill gazowy 4 palnikowy z kuchenką boczną Dakota II 19784
Grill gazowy 4 palnikowy z kuchenką boczną Dakota II 19784
1 199,00 zł 999,00 zł
szt.
Grill gazowy TRITON 4.1 czerwony PTS
Grill gazowy TRITON 4.1 czerwony PTS
2 349,00 zł 1 849,00 zł
szt.
Grill gazowy Florida
Grill gazowy Florida
1 499,00 zł 1 399,00 zł
szt.
Parasol grzewczy, promiennik ze stali szlachetnej
Parasol grzewczy, promiennik ze stali szlachetnej
669,00 zł 549,00 zł
szt.
Grill gazowy Landmann MITON 3.1
Grill gazowy Landmann MITON 3.1
2 749,00 zł 2 099,00 zł
szt.
Grill gazowy TRITON PTS 3.0 czarny
Grill gazowy TRITON PTS 3.0 czarny
2 049,00 zł 1 520,00 zł
Grill gazowy 4 palnikowy żeliwny ruszt+płyta Montana II 19785
Grill gazowy 4 palnikowy żeliwny ruszt+płyta Montana II 19785
1 399,00 zł 1 249,00 zł
szt.
Bestsellery
Grill gazowy Landmann TRITON 3.1 PTS
Grill gazowy Landmann TRITON 3.1 PTS
2 249,00 zł
Grill gazowy Broil King Imperial 590
Grill gazowy Broil King Imperial 590
12 999,00 zł
Grill gazowy TRITON 2.0 PTS Czarny
Grill gazowy TRITON 2.0 PTS Czarny
1 649,00 zł 1 199,00 zł
Przygotowanie grilla do sezonu 0
Przygotowanie grilla do sezonu

Grillowanie z założenia ma być zdrowym sposobem obróbki termicznej potraw ale żeby tak było należy przed sezonem przygotować grilla w odpowiedni sposób. Nie ma znaczenia czy mamy grilla Broil King, Landmann, Activa, Weber, Napoleon, Campingaz czy innych producentów, każdy z nich potrzebuje naszej pomocy aby go wyczyścić i przygotować na sezonowe grillowanie. 

W pierwszej kolejności należy sprawdzić czy wszystkie połączenia grilla z butlą są w nienaruszonym stanie. Bezpieczeństwo użytkowania jest najważniejsze więc jeżeli poświęcimy chwilę czasu na sprawdzenia stanu butli, węża, reduktora, zaworów i palników to pozostanie nam tylko zdrowo grillować.

Po zimowej przerwie odpalamy grilla i pozwalamy aby wszystkie pozostałości z poprzednich grillowań wypaliły się. W tym celu zwiększamy temperaturę do maksymalnej i czekamy kilka minut. Następnie otwieramy pokrywę i pozwalamy aby temperatura nieco spadła i zabieramy się za czyszczenie. W pierwszej kolejności za pomocą szczotki drucianej lub ze stali szlachetnej zeskrobujemy z rusztów żeliwnych resztki potraw które się na nich znajdują. W grillach np. firmy Broil King ruszta zazwyczaj są dwustronne więc po wyczyszczeniu jednej strony za pomocą uchwytu obracamy je na drugą. Gdy ruszt jest już oczyszczony smarujemy go olejem roślinnym za pomocą pędzelka lub specjalnych spryskiwaczy do oleju. Tak pokryte ruszta mamy już przygotowane do użycia więc możemy je już ściągnąć z grilla aby dostać się do osłon palników czyli aromatyzerów. Tak samo jak przy rusztach należy je szczotką oczyścić i sprawdzić czy nie są mechanicznie uszkodzone - przerdzewniałe. Przez lata użytkowania na skutek dużych różnic temperatur oraz kontaktu z tłuszczami mogą się te elementy zużyć więc wtedy należy je wymienić na nowe. Jednak jeżeli uznamy że są w dobrym stanie po oczyszczeniu odkładamy na bok. Teraz mamy już otwartą przestrzeń dna piekarnika na którym ułożone są palniki więc sprawdzamy czy są one w dobrym stanie - najważniejsze jest sprawdzenie drożności otworów przez który przelatuje gaz. Możemy teraz odpalić grilla i sprawdzić "gołym okiem" czy wszystkie kanaliki są wolne od zanieczyszczeń a płomień pali się jednostajnie na całej długości. Jeżeli dopatrzymy się nieprawidłowości to przystępujemy do czyszczenia palników gazowych ( oczywiście musimy odczekać aż ostygną ). Do czyszczenia możemy użyć szczotek przeznaczonych do czyszczenia palników bądź też innych które pozwolą nam udrożnić palnik. 

Ostatnim elementem jest oczyszczenie ścianek bocznych piekarnika i dna w którym znajduje się na pewno dużo wypalonych resztek pokarmów.  Czyścić możemy za pomocą nożyka lub śrubokrętu starając się każdy zakamarek dna piekarnika zeskrobać z resztek.  
RADA: - najlepiej dno piekarnika potraktować za pomocą odkurzacza który wciąga nam te wszystkie okruchy i popiół. 

Na koniec opróżniamy tackę/rynienkę która znajduje się pod piekarnikiem a w której zbiera się cały tłuszcz i resztki.
Teraz składamy wszystko z powrotem i przystępujemy do czyszczenia grilla z zewnątrz. Do tego celu używamy  miękkiej szmatki z płynem do mycia naczyń. W ten sposób doczyścimy całą konstrukcję grilla, półki, szafki, kółka i piekarnik. 

Tak wyczyszczony grill gazowy jest gotowy do rozpoczęcia sezonu - życzymy SMACZNEGO 

P.S. Czas pracy jaki jest potrzebny do przygotowania grilla do sezonu to ok. 25 minut więc nie jest to wcale dużo czasu a nasz grill na pewno odwdzięczy się pysznym smakiem potra

Komentarze do wpisu (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl