Jednym z najczęściej kupowanym dodatkiem do grilli gazowych marki Broil King jest płyta żeliwna. Co to jest, do czego ona służy jak jest zbudowana opiszemy poniżej.
Płyta żeliwna Broil King to dwustronny odlew żeliwa służący do grillowania potraw. Z jednej strony jej powierzchnia jest gładka i płaska natomiast druga strona jest ryflowana/perforowana. Posiada w jednym miejscu rynienkę przeznaczoną na gromadzący się z potraw tłuszcz który jest później łatwy do usunięcia.
Nową płytę po zakupie należy umyć za pomocą szmatki z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Następnie kładziemy ją w dedykowanym miejscu na grillu zastępując tradycyjny ruszt. Po przepalenie jej w wysokiej temperaturze należy ją natłuścić za pomocą oliwy bądź oleju i wtedy można już przystąpić do grillowania.
Dlaczego stosowanie płyt na grillach gazowych jest dobrym rozwiązaniem? Dlatego że niektóre potrawy wymagają takiej powierzchni dla lepszego efektu grillowanych potraw.
Na stronie gładkiej bardzo dobrze będzie nam się przyrządzać delikatne ryby, owoce morza, jajka sadzone a nawet można zrobić naleśniki czy placki ziemniaczane.
Druga strona ryflowana to idealne miejsce aby przyrządzać mięsa oraz warzywa. Często warzywa posiadające w sobie duża ilość wody podczas grillowania znacząco zmniejszają swoją objętość i wtedy mogą przelecieć przez tradycyjny ruszt dlatego rozwiązaniem jest właśnie stosowanie pełnej płyty. Dzięki wypustkom potrawy nie przywierają do całej powierzchni płyty a w miejscach styku "rysuje" się na potrawach charakterystyczna kratka.
Każda z płyt dla łatwiejszej obsługi posiada specjalnie wyprofilowany otwór pod uchwyt wielofunkcyjny. Za jego pomocą z łatwością obrócisz nawet gorącą płytę na drugą stronę lub ściągniesz płytę w celu podmiany na zwykły ruszt.
Firma Broil King przygotowała do każdego modelu ze swojej oferty dedykowaną płytę żeliwną dwustronną - poniżej umieszczone jest zestawienie która płyta jest na jakiego grilla. W zależności od modelu do założenia płyty niezbędne jest ściągnięcie albo jednego bądź dwóch rusztów.
KLIKNIJ I SPRAWDŹ KTÓRA PŁYTA JEST NA TWOJEGO GRILLA
Z doświadczenia i opinii od klientów można śmiało stwierdzić że raz założona płyta już bardzo rzadko będzie ściągana w celu podmiany na zwykły ruszt. A to dlatego że jest wielofunkcyjna, wygodna w użyciu i czyszczeniu - wystarczy łopatką zgarnąć pozostałości w jedno miejsce i usunąć je ręcznikiem papierowym.
Od 2021 roku wprowadzone zostały również płyty żeliwne na grille które posiadają kuchenki boczne - jest to świetne rozwiązanie które dodatkowo poszerza zastosowanie palników bocznych.
Płyty te posiadają wysoki rant więc nadmiar tłuszczu nie wyjdzie poza płytę i tak samo jak podstawowe płyty są dwustronne.