Dlaczego kanadyjskie grille Broil King są zdecydowanie lepszym wyborem niż grille konkurencji. Co wpływa na ten stan rzeczy oraz jakie technologie zostały zastosowane aby stworzyć ten perfekcyjny produkt jakimi są grille gazowe Broil KingPodstawową cechą jest zastosowanie innowacyjnego systemu grillowania PGT ( Performance Grilling Technology). Jest to zespół pięciu atrybutów grilla dzięki czemu smak i jakość grillowanych potraw jest najlepszy.
Opis systemu zaczynamy od piekarnika który został wykonany z odlewu aluminium i stali posiadając bardzo głębokie wnętrze idealnie kumulujące ciepło. Trwałość i wysoka jakość użytych materiałów potwierdza 25 letnia gwarancja na piekarniki Broil King.
Kolejnym elementem jest system palników Dual Tube czyli opatentowany palnik (rurka w rurce) który dzięki swojej budowie zapewnia równomierny rozkład temperatury na całej jego długości. Dzięki dużej liczbie otworów umieszczonych po obu stronach palnika moc i efektywność cieplna jest najwyższa.
System idealnego grillowania istnieje dzięki zastosowaniu zaworów linearnych dzięki czemu w bardzo precyzyjny sposób w dużych zakresie możemy regulować mocą palników a co za tym idzie mamy pełną kontrolę nad grillowanymi produktami.
Aromatyzery czyli osłony palników w grillach marki Broil King wykonane są ze stali szlachetnej a ich powierzchnia oraz grubość na tle konkurencji jest największa. Dzięki swojej budowie idealnie odparowują soki z potraw które następnie powracają do grillowanych produktów nadając im niepowtarzalny smak barbecue.
Sama powierzchnia grillowania na której umieszczamy potrawy wykonana jest z żeliwa. Praktycznie w każdym grillu znajdziemy ruszty żeliwne dwustronne które z jednej strony posiadają kształt stożka dla stworzenia najmniejszego styku z grillowaną potrawą którą dopełnia wytworzenie charakterystycznej dla grillowanych potrawach kratki. Druga strona rusztów posiada wgłębienia (rynienki) dzięki czemu grillując w tej pozycji wyciekający tłuszcz z potraw gromadzi się pod spodem nawilżając potrawę.
Sam system to nie wszystko. Jakość materiałów użytych do produkcji grilli marki Broil King są na najwyższym poziomie dzięki czemu objęte są one długimi okresami gwarancyjnymi nawet do 25 lat. Każdy grill posiada swój numer seryjny dzięki czemu po zakupie i rejestracji grilla trafia on do systemu gdzie z łatwością w przypadku pojawienia się problemu jest on usuwany ( serwis gwarancyjny i po gwarancyjny działa perfekcyjnie).
System obsługi serwisowej dopełnia dostępność od ręki części serwisowych i eksploatacyjnych do każdego grilla który został zakupiony u autoryzowanego dystrybutora. Magazyn części zamiennych dysponuje elementami do modeli nawet zakupionych 20 lat temu czyli od momentu jak grille Broil King pojawiły się w Polsce. Bez obaw nawet po upływie okresu gwarancyjnego możemy dokupić każdy element nawet od najmniejszej śrubki po duże elementy jak np. półki, elementy konstrukcyjne grilla, czy palniki.
Ostatnim elementem który przekonuje do wyboru grilli marki Broil King jest miejsce gdzie są produkowane. Całe grille z wszystkich serii w zależności od modelu są wyprodukowane w Kanadzie lub USA. Materiały użyte do produkcji również są z ich rodzimych rynków dzięki czemu produkcja nie jest uzależniona od kraju skąd pochodzi większość grilli czyli Chiny.
Cenowo na tle konkurencji grille marki Broil King wydawać by się mogło że są drogim rozwiązaniem jednak patrząc na powyższe cechy to stosunek jakości do ceny jest naprawdę odpowiedni i klient wybierający grilla markowego wie że jest to należyta inwestycja na długie lata.